Enterpreneur exchanging his idea for investors money

Customer lifetime value: wat is het precies en waarom is het belangrijk?

25 november 2021  |  8 minuten lezen

Inhoudsopgave:

  Steeds meer bedrijven en organisaties realiseren zich hoe belangrijk een goede klantrelatie is. Niet voor niets wordt er steeds meer gekeken naar de cijfers die te maken hebben met klanttevredenheid, communicatie en de ‘klantreis’. Op basis hiervan krijg je als organisatie een goed beeld, zodat de customer lifetime value (CLV) bepaald én verhoogd kan worden! Maar wat is de customer lifetime value nou precies en waarom is het zo belangrijk? In deze blog vertel ik je er alles over.

  Wat is customer lifetime value (CLV) precies?

  Veel klanten zullen tijdens hun leven meer dan één aankoop doen bij jou als bedrijf of ondernemer. De kans is namelijk groot dat tevreden klanten terugkomen! Op een heel globaal niveau kun je kijken naar het aantal klanten van het afgelopen jaar, net zoals de totale inkomsten over dat jaar. Als je de inkomsten door het aantal klanten deelt, krijg je een gemiddelde van de waarde van jouw klanten over het afgelopen jaar. Maar, het bereken van de customer lifetime value is iets ingewikkelder.

  Stel je eens voor dat je eigenaar van een meubelwinkel bent.

  Er kan vandaag zomaar een klant binnenlopen die een nieuw bed koopt. Volgend jaar kan hij terugkomen voor een eettafel en stoelen. Elk extra product (of dienst) dat je aan een klant verkoopt, stuwt zijn levenslange waarde omhoog. Als je de aankoopgeschiedenis van je klanten bekijkt, kun je een geschatte levenslange waarde berekenen voor een nieuwe klant die jouw bedrijf vandaag vindt.

  Waarom is CLV nou zo belangrijk?

  Als je eenmaal weet hoeveel een nieuwe klant waard is voor jouw bedrijf, wordt het gelijk een stuk makkelijker om marketing te voeren. Want misschien zeg jij direct ‘ja’ als iemand vandaag tegen jou zegt: “ik bezorg jou een nieuwe klant voor € 5000, -.”. Maar stel nou dat je wéét dat iedere nieuwe klant voor jouw bedrijf een gemiddelde levenswaarde heeft van € 25.000,-, dan klinkt die € 5000,- ineens niet meer zo interessant toch?

  Precies om deze reden is het belangrijk, wat zeg ik, essentieel om de waarde van een klant te kennen. Het gaat je namelijk helpen om betere marketing te voeren, zodat je niet met losse flodders schiet.

  Klantwaarde calculator

  Zelf je de levenslange waarde van je klant berekenen? Vul de velden hieronder in en zie direct het resultaat! (helaas niet zichtbaar in de Apple en Android app)

  Je weet nu precies wat een klant je waard is en dat alles wat je minder betaalt om deze klant te krijgen winst oplevert.

  Nu je weet wat de waarde van je klant is, is het belangrijk dat je deze waarde gaat verhogen. Zo ga je groeien!

  Daarom ga ik je nu 6 tips delen die jouw CLV kunnen verhogen.

  6 Tips om jouw Customer Lifetime Value te verhogen

  1.    Doe altijd een upsell

  Als een klant klaar is om iets bij jou te kopen, is de kans groot dat ze ook interesse hebben in een ander product dat je aanbiedt. Zorg er dus voor dat je een extra product of upsell aanbiedt die tijdens het afrekenen als een soort ‘kassakoopje’ tevoorschijn komt.

  Hieronder vind je een voorbeeld van één van mijn kassakoopjes. Dit is je laatste kans om dit product voor deze prijs te kopen. Kies je dit niet, dan krijg je nooit meer deze goedkope prijs.

  2.      Creëer bundels of pakketten

  Mensen zijn vaak dol op pakketten of bundelvoordeel. Gemak dient de mens, toch? Bied bijvoorbeeld aan dat ze product X en Y aanschaffen en product Z er ‘gratis’ bij ontvangen. Dit is een mooie manier om meer producten of diensten in één keer te verkopen en de kans is groot dat ze nog een keer terugkomen.

  3.    Werk met aanbiedingen of promoties

  Zodra de borden en posters met “sale” en “uitverkoop” tevoorschijn komen in de stad, zijn de mensen niet aan te slepen. Wij mensen houden nou eenmaal van aanbiedingen. Promoties en aanbiedingen zijn dan ook dé ideale manier om je producten of diensten onder de aandacht te brengen. Denk voor jezelf na welke aanbiedingen jij kan promoten om nieuwe en bestaande klanten aan te trekken.

  4.    Zet E-mailmarketing in

  E-mailmarketing is één van de belangrijkste manieren om contact met jouw klanten te onderhouden. Niet alleen trek je nieuwe klanten aan, ook zorg je ervoor dat je zichtbaar blijft bij bestaande of oude klanten. Het leuke is: je kan op ieder moment starten met het versturen van een nieuwsbrief.

  Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Hoe ga jij je nieuwsbrief noemen? Bedenk iets origineels, zodat het niet als ‘weer een standaard nieuwsbrief’ klinkt;
  • Hoe vaak wil jij je nieuwsbrief versturen?
  • Welk systeem ga je gebruiken?
  • Plan vaste momenten in je agenda in om content te schrijven voor je nieuwsbrieven.

  Wist je dat je deze nieuwsbrieven heel gemakkelijk kan inplannen en automatiseren met het juiste programma? Zo hoef je niet wekelijks klaar te zitten om na te denken wat je nu weer moet sturen.

  5.    Beloon je vaste klanten

  Mensen voelen zich graag speciaal, dus hoe leuk is het als jij een loyaliteitssysteem bedenkt dat jouw klanten beloont én aanmoedigt om nog eens terug te komen? Door te werken met een ‘beloning’ of loyaliteitskorting kan je heel eenvoudig meer klanten aan jouw bedrijf binden. Denk bijvoorbeeld aan het sparen van punten, opbouwen van korting of een stempelkaart voor gratis producten. Ga eens na wat jij voor jouw business kan doen om jouw vaste klanten te belonen.

  6. VIP-klanten

  Ieder bedrijf heeft ze wel: die trouwe klanten die je eigenlijk als VIP zou kunnen omschrijven. Deze klanten zijn goud waard en daarom is het de moeite om ze te belonen door extra’s aan te bieden. Stuur ze bijvoorbeeld een speciale e-mail met een extra korting, of geef ze eerder toegang tot nieuwe producten, diensten of een uitverkoop.

  Wil jij meer resultaten halen uit jouw online marketing?

  Wil jij meer weten over de customer lifetime value van jouw onderneming of wil je meer resultaten halen uit jouw online marketing? Zodat je niet langer meer met losse flodders schiet, maar met een gerichte strategie aan de slag gaat? Stuur mij dan een bericht of meld je aan voor mijn wekelijkse tips & tricks, dan ontvang je iedere vrijdagmiddag een e-mail van mij met gratis tips over online marketing en websites.

   

  Meer

  Meer tips & tricks

  blog

  De kracht van het blogbericht

  In feite zouden blogs niet relevanter kunnen zijn. Nu steeds meer mensen thuiswerken, aan zelfstudie doen en veel meer lezen, is het de perfecte tijd voor elk bedrijf om...
  lead generatie

  98% van de bezoekers koopt niet

  Gemiddeld is slechts 2% van de mensen klaar om je producten of diensten te kopen als ze je website bezoeken. Wat voor systeem hanteer jij om die overige 98%...
  website veranderen

  Je website aanpassen zonder problemen

  Van tijd tot tijd zul je de content op je website willen veranderen. Dat kan zijn om een aanstaande gebeurtenis of een promotie te vermelden. Misschien heb je een...
  Customer lifetime value

  Hoeveel is je klant je waard?

  Wat is de werkelijke waarde van een nieuwe klant voor je bedrijf? Dit kan een moeilijke vraag zijn om te beantwoorden als je meerdere producten of diensten aanbiedt. Je...
  positief denken

  Positiviteit leidt tot succes

  Na een stap terug te doen, kun je er weer drie vooruit! Je hebt vast wel eens gehoord over de kracht van positief denken. Dit is tegenwoordig een beetje...
  volgers

  Trek meer volgers aan

  Als het om sociale media gaat, kan het erg moeilijk zijn om je te onderscheiden van de massa. Het is niet langer een kwestie van een paar keer per...